PostNL neemt zijn concurrent Sandd over. Dat is maandagochtend bekendgemaakt.

De totale overnamesom, die niet concreet is prijsgegeven, geeft Sandd een ondernemingswaarde van 130 miljoen euro.

PostNL neemt de circa 19.000 werknemers van Sandd over en 23 locaties van de onderneming. Postbezorgers van Sandd krijgen een baan bij PostNL aangeboden.

De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt. Dat kan een probleem worden, omdat PostNL en Sandd gezamenlijk vrijwel de hele markt voor briefbezorging in handen hebben.

Politiek is er echter veel steun voor de deal. Verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken liet vorig jaar al doorschemeren dat zij bereid is haar bevoegdheid te gebruiken om een eventueel verbod terug te draaien.

Krimp markt voor brieven noopt tot bundeling PostNL en Sandd

Zowel PostNL als Sandd had te lijden onder de afnemende markt voor briefpost. PostNL zat daarbij vast aan vrijwel dagelijkse bezorging, wat leidde tot hoge kosten. Sandd bracht op minder dagen post rond, maar werd eind vorig jaar door de rechter verplicht zijn personeel volgens de transport-cao te gaan betalen.

Volgens PostNL-topvrouw Herna Verhagen wordt met het samengaan van de twee concurrenten "het fundament voor een duurzame Nederlandse postdienstverlening zeker gesteld".

Haar Sandd-collega Ronald van de Laar geeft aan trots te zijn op zijn bedrijf, maar realistisch te moeten blijven. "Er is geen andere manier om de continuïteit van de postdienstverlening in Nederland in stand te houden."

Het samengaan van PostNL en Sandd is goed nieuws, aldus vakbond FNV Publiek Belang. Daarmee wordt eindelijk een concrete stap gezet richting consolidatie van de postmarkt.

"Hier hebben we jarenlang voor gestreden. Wij gaan nu zo snel mogelijk afspraken maken met PostNL over de sociale gevolgen van het fusieproces. Het opvangen van die gevolgen voor de medewerkers is cruciaal'’, aldus bestuurder Ger Deleij. "In het overleg met PostNL zullen wij ons uiteraard hard maken voor behoud van de werkgelegenheid van de medewerkers van Sandd'', zo voegde hij toe.

DHL: zorgen om machtspositie PostNL en Sandd

Pakketbezorger DHL heeft juist zijn zorgen geuit over de voorgenomen overname van Sandd door PostNL en dan met name de "machtspositie" die het fusiebedrijf in handen zou krijgen. De pakketbezorger wijst daarbij naar een ACM-rapport over de toenemende concentratie.

DHL zegt dat de overname "een gezonde marktontwikkeling van de pakketmarkt" in de weg zal zitten. DHL wijst onder meer op de keuzevrijheid voor bedrijven en consumenten, innovatie gericht op duurzaamheid en duurzame arbeidsrelaties die vanwege de deal bemoeilijkt zal worden.

De onderneming is naar eigen zeggen niet direct partij in de Universele Postdienst (UPD), maar wel in de bredere bezorgmarkt, waar zowel de post- als de pakketmarkt deel van uitmaken. "Wij benadrukken het belang om serieus te kijken naar het oordeel van de ACM en waarschuwen voor de neiging dit al bij voorbaat via slimme wettelijke clausules opzij te zetten."

DHL vindt ook dat er serieus gekeken moet worden naar alternatieven die onvoldoende uit de verf zijn gekomen in het rapport naar aanleiding van de Postdialoog. Het bedrijf wijst onder meer op het voorstel voor een generieke heffing op alle post.

Jefferies positief over deal Sandd en PostNL

Zakenbank Jefferies is positief gestemd over de overname van Sandd door PostNL. Volgens analisten ontstaat hierdoor een "duurzame en solide fundering'' voor één nationaal postnetwerk.

Jefferies stelt dat de overname 12 procent aan omzet zal toevoegen aan PostNL, met een toegevoegde waarde voor het aandeel PostNL van 30 procent.

KBC Securities zette PostNL op zijn Dynamic Top Pick-lijst. De fusie met Sandd levert aanzienlijke kostenbesparingen op volgens de analisten.

Ook ING is te spreken over het samengaan met Sandd dat veel kostenbesparingen oplevert. Bovendien wordt een grote rivaal van de markt gehaald. Wat wel negatief is dat als de deal dit jaar afgerond wordt er waarschijnlijk geen dividend wordt uitgekeerd.

Pakketjes stuwen omzet PostNL, winst daalt

PostNL presenteerde maandag ook de jaarcijfers van 2018. Het postbedrijf heeft zijn omzet afgelopen jaar licht opgevoerd. Daarbij was de pakketbezorging de drijvende kracht. Het bedrijf profiteerde van de verder toegenomen bestellingen van producten op internet. De winst was een stuk lager.

De omzet van PostNL kwam uit op een kleine 2,8 miljard euro, 47 miljoen euro meer dan in 2017. Onder de streep hield de postbezorger daar 127 miljoen euro van over. Dat was een jaar eerder nog 179 miljoen euro.

In het vierde kwartaal, het drukste voor de pakketbezorging vanwege de feestdagen en uitverkoopdagen als Black Friday, vervoerde PostNL een vijfde meer pakketten. Over heel 2018 noteerde het bedrijf een vergelijkbare groei. Het volume van briefpost daalde juist met iets meer dan een tiende.

PostNL bespaarde vorig jaar 48 miljoen euro aan kosten. In het tweede halfjaar zette het bedrijf daarbij een versnelling in.